Wireless Android Auto not working after latest Samsung update - Android 11 with One UI 3.0

jlpotter76

Member
First Name
Joshua
Joined
Jan 6, 2021
Messages
5
Reaction score
2
Location
Lenexa, KS
Vehicles
2020 Ford F150 Platinum
Occupation
Sales Engineer
Guess I'll start with what I saw alot of and say I'm glad I'm not alone. I couldn't connect wired or wirelessly. I saw the factory reset fixed the wired issue and that would have made me happy. I did the reset and it fixed it! Until tonight when I plugged in and bootloop...Not sure where to go from here because nothing seems to work permanently. Hopefully samsung/Google fix this soon, I miss my android auto! BTW, I have a 2021 XLT and note 20 ultra. If there are anymore suggestions, I'm all ears. I will try them when I finish work and get back to my truck.
Have you tried going into your Android Auto App Info, selecting Permissions and Denying "Location". As soon as denied location Android Auto wirelessly working with no issues. I still get the boot loop if I use the usb cable.
 

Attachments

Mac2457

Member
First Name
Dennis
Joined
Jan 26, 2021
Messages
6
Reaction score
3
Location
NY
Vehicles
2021 Ford F-150 XLT
Occupation
Utility worker
Have you tried going into your Android Auto App Info, selecting Permissions and Denying "Location". As soon as denied location Android Auto wirelessly working with no issues. I still get the boot loop if I use the usb cable.
Have you tried going into your Android Auto App Info, selecting Permissions and Denying "Location". As soon as denied location Android Auto wirelessly working with no issues. I still get the boot loop if I use the usb cable.
Nope, just went in and denied! I will try in the morning after work when I get to my truck! Thanks, I will post an update when I give it a shot, thank you for the response!
 

SJLCJL

Well-known member
First Name
Steven
Joined
Aug 30, 2020
Messages
151
Reaction score
62
Location
Richmond VA
Vehicles
2013 F150 FX4, 2017 Mustang GT Premium
Holding off the Android 11 update on my S10+ as long as I can... Hopefully they can get it figured out soon..
 

jlpotter76

Member
First Name
Joshua
Joined
Jan 6, 2021
Messages
5
Reaction score
2
Location
Lenexa, KS
Vehicles
2020 Ford F150 Platinum
Occupation
Sales Engineer
Holding off the Android 11 update on my S10+ as long as I can... Hopefully they can get it figured out soon..
Obviously my phone being a Pixel 5 a Google phone, I have had android 11 for a while now. Just when you think Android Auto is getting better.
 

Mac2457

Member
First Name
Dennis
Joined
Jan 26, 2021
Messages
6
Reaction score
3
Location
NY
Vehicles
2021 Ford F-150 XLT
Occupation
Utility worker
Holding off the Android 11 update on my S10+ as long as I can... Hopefully they can get it figured out soon..
I updated a few weeks before I got my truck. I wish I knew then the issues that came with it, I definitely would have held off...
 

Mac2457

Member
First Name
Dennis
Joined
Jan 26, 2021
Messages
6
Reaction score
3
Location
NY
Vehicles
2021 Ford F-150 XLT
Occupation
Utility worker
Have you tried going into your Android Auto App Info, selecting Permissions and Denying "Location". As soon as denied location Android Auto wirelessly working with no issues. I still get the boot loop if I use the usb cable.
So after reseting my trucks system and Denying location I still got nothing. I uninstalled updates to android auto and still nothing. I got the circle of death as it tried to connect. When I updated Android auto as it was requesting permissions, when it got to location I denied it and it finally connected. Hopefully it continues to work until Google updates on their end! Thank you for the help, much appreciated!
 

dicedealer7

Well-known member
First Name
Philip
Joined
Jan 6, 2021
Messages
62
Reaction score
43
Location
New Mexico
Vehicles
2021 F-150 STX FX4
I turned off my location for Android auto on my phone and it's working fine wirelessly now.
 

jlpotter76

Member
First Name
Joshua
Joined
Jan 6, 2021
Messages
5
Reaction score
2
Location
Lenexa, KS
Vehicles
2020 Ford F150 Platinum
Occupation
Sales Engineer
This worked perfectly for me as well. I wonder what the repercussions of denying the location permission for Android auto is exactly.
Well considering I bought my truck in Ohio and drove it back to Kansas City area with no gps/mapping issues, I am going to assume not much. 😆
 

dicedealer7

Well-known member
First Name
Philip
Joined
Jan 6, 2021
Messages
62
Reaction score
43
Location
New Mexico
Vehicles
2021 F-150 STX FX4
This worked perfectly for me as well. I wonder what the repercussions of denying the location permission for Android auto is exactly.
The phone location is still on so the maps and everything work still. Its most likely a software issue. But I'm happy to have my AA back.
 

TallBaldCypress

New member
Joined
Jan 27, 2021
Messages
1
Reaction score
1
Location
Houston
Vehicles
2021 F-150 King Ranch FX4
Note 10 here... Same issues. Worked once or twice and then quit working wirelessly but worked OK wired. Then one day it quit working wired and would get stuck in a reboot cycle.

I followed the quote below and it fixed wireless android auto and now it works flawlessly. I haven't tested it with the USB cable to see if it still gets stuck in a reboot cycle.

Have you tried going into your Android Auto App Info, selecting Permissions and Denying "Location". As soon as denied location Android Auto wirelessly working with no issues. I still get the boot loop if I use the usb cable.
I appreciate you taking the time to post this. I was very frustrated and this is the latest good info out there on the internet. I've searched high and low for a solution.
 
Last edited:

brnt

Well-known member
Joined
Nov 29, 2020
Messages
116
Reaction score
95
Location
UT
Vehicles
'21 on order
I updated a few weeks before I got my truck. I wish I knew then the issues that came with it, I definitely would have held off...
I updated to 11 a month or so ago, before the issue had surfaced. I'm not too worried, though. At the rate my truck (isn't) being built, Android 12 issues will be more relevant than Android 11 :ROFLMAO:
 

dougbillings

Member
First Name
Doug
Joined
Dec 16, 2020
Messages
17
Reaction score
18
Location
Atlanta, GA
Vehicles
2021 Ford F150 Platinum - Antimatter Blue
Occupation
Software Sales
GOOD NEWS EVERYONE!!! The problem / Fix has been found on reddit! HERE IS THE LINK TO THE POST!

Essentially, Chrome is causing the issue!
  1. Go into the play store on your phone and turn off auto updates.
  2. Then go to Chrome (in the play store) and click 'uninstall'. This will uninstall all of the updates to chrome (the last one broke Android Auto).
  3. And ... thats it. It works now. (wired at least)

Tried this on 2 different phones that were rebooting and they connect perfectly when plugged in.
 

Advertisement





 


Advertisement
Top