Sponsored

Forscan Mistake 2023 F150 Platinum Powerboost

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
Hello everyone, I have used for scan in the past and had not ran into any issues, I was using it yesterday with the intent to shut off the maximum 30 minute idle, and that module required me to put in my odometer mileage which was just over 28,000 and I put a decimal point in and it did not take that so my odometer was changed to 282,000 miles. I had a friend at the dealership who was able to take a look at it but they weren’t able to do anything short of ordering a new instrument cluster has anyone or does anyone know of a way that you can reset this or will I have to order a new instrument cluster, which is around 1200 bucks .
Sponsored

 

Dunthupl

Well-known member
First Name
Hunt
Joined
Sep 12, 2022
Threads
9
Messages
139
Reaction score
88
Location
New Orleans
Vehicles
22 F150 Platinum
Hello everyone, I have used for scan in the past and had not ran into any issues, I was using it yesterday with the intent to shut off the maximum 30 minute idle, and that module required me to put in my odometer mileage which was just over 28,000 and I put a decimal point in and it did not take that so my odometer was changed to 282,000 miles. I had a friend at the dealership who was able to take a look at it but they weren’t able to do anything short of ordering a new instrument cluster has anyone or does anyone know of a way that you can reset this or will I have to order a new instrument cluster, which is around 1200 bucks .
so you're saying I can change the odometer when I go to sell this thing? Or you can only tick the clock forward, but not back...?
 
OP
OP

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
Sorry, I didn’t clarify that but yes you can go forward but it will not let you go backwards unless you have a new instrument cluster or that is what I’m being told anyway
 

Dakar09

Well-known member
First Name
Tony
Joined
Mar 12, 2024
Threads
0
Messages
82
Reaction score
73
Location
Dedham, MA
Vehicles
'20 FPace SVR, '50 Ford F-1, '65 Ford Galaxie 500
This doesn't seem right to me at all. I find it hard to believe that you can manipilate mileage from a consumer app and the dealer can't override it.

Not saying I don't believe you! But the dealer/Ford has to be able to rectify this based on the correct onboard telemetry.
 

Sponsored

Livnitup

Well-known member
Joined
Jul 15, 2020
Threads
2
Messages
195
Reaction score
488
Location
SoCal
Vehicles
2021 F150 Platinum
Hello everyone, I have used for scan in the past and had not ran into any issues, I was using it yesterday with the intent to shut off the maximum 30 minute idle, and that module required me to put in my odometer mileage which was just over 28,000 and I put a decimal point in and it did not take that so my odometer was changed to 282,000 miles. I had a friend at the dealership who was able to take a look at it but they weren’t able to do anything short of ordering a new instrument cluster has anyone or does anyone know of a way that you can reset this or will I have to order a new instrument cluster, which is around 1200 bucks .
I'm not sure how you ended up in the odometer write screen trying to change the maximum idle but now that the odometer has been messed up, it can't be lowered with FORScan. You would need to send the cluster to me or someone that can write a fresh 0 miles image to it and adjust the odometer to what it needs to be (provided you have the 12" digital cluster). By doing this you will lose any Trip 1/2 information, trailers that have been setup, and mpg history. You can message me with your VIN so I can see what cluster your truck shipped with to see if this is something that can be done.
 
OP
OP

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
No sir all true, when the change an instrument cluster they have to specify what miles are on it so it can be programmed when it ships to the dealer, I have no reason to doubt what he told me
 

HammaMan

Well-known member
Joined
Sep 7, 2022
Threads
73
Messages
4,494
Reaction score
4,633
Location
SE US
Vehicles
2022 302a PB, Mach E GTPE
Another option is to find a lesser mileage IPC that you can up-write to your accurate mileage. They go for about $500. Checked ebay and they're not stating mileage on the IPCs listed. Typically they tell you the mileage of the truck a part came out of as that is a variable of its value.
 
OP
OP

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
Thanks, I actually had been digging around a little already
 

Myrnavashaw

Active member
First Name
Myrna
Joined
Apr 25, 2023
Threads
2
Messages
40
Reaction score
24
Location
New Hampshire
Vehicles
2023 F150 Lariat
Hello everyone, I have used for scan in the past and had not ran into any issues, I was using it yesterday with the intent to shut off the maximum 30 minute idle, and that module required me to put in my odometer mileage which was just over 28,000 and I put a decimal point in and it did not take that so my odometer was changed to 282,000 miles. I had a friend at the dealership who was able to take a look at it but they weren’t able to do anything short of ordering a new instrument cluster has anyone or does anyone know of a way that you can reset this or will I have to order a new instrument cluster, which is around 1200 bucks .
When you start forscan do you not make a copy so that you can load the previous?
 

Sponsored


OP
OP

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
Funny you say that, I actually did, I guess once it goes that high it doesn’t go any higher, but when I use my app to check the mileage, it says I have over 1,000,000 miles on it now..lol
 

PughDE

New member
First Name
Dwight
Joined
Dec 5, 2023
Threads
0
Messages
4
Reaction score
0
Location
South Carolina
Vehicles
2023 F150 Raptor, 2020 GT500, 1988 Toyota 4x4 PU
Occupation
Retired
Funny you say that, I actually did, I guess once it goes that high it doesn’t go any higher, but when I use my app to check the mileage, it says I have over 1,000,000 miles on it now..lol
I wonder what it takes to make a byte. Could it be 8 bits. OK, it is not my car so I suggest you try, assuming it is a 3-byte binary value, enter 16,777,216. That would make it zero. Of course, Forscan may lock you out. It has been many years so I may be off some, but again it is so much fun.
 
OP
OP

RailroadMan73

Member
First Name
Matthew
Joined
Mar 19, 2023
Threads
1
Messages
7
Reaction score
2
Location
Southeast Ky
Vehicles
2023 F-150
I’m not very tech savvy for sure, the only thing I know for sure is that you can add mileage but can take away, which I understand completely
Sponsored

 
 




Top