"Configurable Gauge selection" and "My View" resetting back to default after random times

Blue Spruce

Well-known member
First Name
Mike
Joined
Oct 27, 2020
Messages
111
Reaction score
88
Location
Michigan
Vehicles
2021 XLT 302 Screw, 6.5’, 3.5 EB
Mine hasnt reset in a few weeks until yesterday when it did it three times. All three times I turned the truck off while in eco mode and after starting it back up I got the configure screen.

today, no eco mode to or from the office and no reset.
Advertisement

 

JediNut

Active member
First Name
Emmett
Joined
Aug 4, 2021
Messages
34
Reaction score
49
Location
Rocklin, CA
Vehicles
'21 Ford F-150, '05 Harley Davidson Softail Deuce
Mine went for a few days with out the reset, now it's back to doing it every time I start up the truck. No matter if I have changed the drive mode or not.

Today, it reset after I answered a phone call (via bluetooth) while driving !!!

Truly frustrating.
 

gb7FRz26

Member
First Name
Chris
Joined
Aug 23, 2021
Messages
5
Reaction score
4
Location
North Texas
Vehicles
2021 F150 XLT SuperCrew Short Bed, 2010 Prius
I got this interesting message randomly. Went away when I unplugged my phone and dash went back to normal. Unrelated to losing the dash settings after every restart (probably).
Anybody else ever see a weird message like that? A friend said it's just jibberish like a corrupt message.
1.jpg
 

apMechorse

Well-known member
First Name
Steve
Joined
Mar 10, 2021
Messages
259
Reaction score
263
Location
Fargo, North Dakota
Vehicles
'21 Ford Lariat 5.0L FX4; '14 Chevy Spark LS
Occupation
Aircraft Maintenance Manager
I got this interesting message randomly. Went away when I unplugged my phone and dash went back to normal. Unrelated to losing the dash settings after every restart (probably).
Anybody else ever see a weird message like that? A friend said it's just jibberish like a corrupt message.
1.jpg
Is that possibly where the title of the song playing is displayed on you cluster? I'm not familiar with the layout of the 8" cluster, but on the 12" it's on the bottom center, and depending on what is playing it will attempt to display other languages as closely as it can. If however it comes across a letter or character it can't reproduce it throws up the question mark in a diamond symbol.

Below are a couple of shots I've taken, and you'll see that in the lower left side they are displaying characters displaying in Japanese and the second photo is also displaying the question mark symbol. Please excuse that they are offset and cut-off, that wasn't the original intent of the photos.

PXL_20210507_190801285.jpg


PXL_20210808_203715042.jpg
 

sonofzell

Well-known member
First Name
Kirk
Joined
Mar 4, 2021
Messages
83
Reaction score
81
Location
Philadelphia, PA
Vehicles
'21 F150 XLT Sport 2.7EB SCrew 302A High
Is that possibly where the title of the song playing is displayed on you cluster?
It could be the "Now Playing" info that's trying to display, but the fact that I'm seeing a mix of metric/imperial units on the same screen leads me to believe it was more of a general display bug.
 

apMechorse

Well-known member
First Name
Steve
Joined
Mar 10, 2021
Messages
259
Reaction score
263
Location
Fargo, North Dakota
Vehicles
'21 Ford Lariat 5.0L FX4; '14 Chevy Spark LS
Occupation
Aircraft Maintenance Manager
It could be the "Now Playing" info that's trying to display, but the fact that I'm seeing a mix of metric/imperial units on the same screen leads me to believe it was more of a general display bug.
Ah yes, I didn't notice the 0.0km at odds with everything else on the screen, just what I assumed is the Now Playing banner.

Interesting.
 

defran02

Member
First Name
Jon
Joined
Jan 5, 2021
Messages
15
Reaction score
15
Location
Portland, Oregon
Vehicles
2021 F150 XLT 4X4 Sport 302a, 2020 Honda Pilot
Im in this group too. My truck is at the dealership with a laundry list of items right now.
 

gb7FRz26

Member
First Name
Chris
Joined
Aug 23, 2021
Messages
5
Reaction score
4
Location
North Texas
Vehicles
2021 F150 XLT SuperCrew Short Bed, 2010 Prius
Im in this group too. My truck is at the dealership with a laundry list of items right now.
Is one of those items the wheel well liners rub when you have the steering wheel cranked all the way left or right? I complained at the first oil change but have learned to live with it. If it bugs me enough I know I can use a string or something to pull the liners in towards the engine bay, it just needs like an inch of clearance.
Anyway here's what the 8" cluster looks like when playing a song from Android Auto. I think you're right, it was probably just a weird glitch, only twice now in 9000 miles, resolved by unplugging/plugging. I have had to unpair/join Sync4 with Android Auto way more times than that, it just stops talking. Also seems picky on the cable, I'm having good luck with a 3 foot Anker right now, USB-C to USB-C.
Overall still very happy with the truck. Just hate my routine of push auto-stop button*, run through menu to turn boost gauge back on, sometimes set back to Eco (doesn't really hit my MPG so I'm not anal about it). I like settings that stick, and this truck was built for people like me that love a bunch of buttons. Buttons for days!

P_20210831_121955.jpg


* I realize the auto-stop can be fixed with a ~$70 add-on module, and that I should blame the EPA or such for making it go back to auto-stop after every start cycle. Meh.
 

steve s

New member
First Name
Steve
Joined
Jul 29, 2021
Messages
2
Reaction score
0
Location
CA
Vehicles
2021 F-150 power boost hybird
My drive mode selection just will not hold and needs to be reset with every ignition cycle. It's a software issue that Ford needs to fix.
 

OnceAnEagle

Active member
First Name
Walter
Joined
Aug 11, 2021
Messages
38
Reaction score
30
Location
67135
Vehicles
2021 Ford F 150 Lariat Supercab Rapid Red
Occupation
Retired
I changed my right changeable gauge to boost while on normal mode and it has not switched to something else. But on my wife's 2020 Escape Hybrid the calm screen changes seemingly at will and she swears she is not fiddling with anything.
 

Smitdog

Well-known member
First Name
Bill
Joined
Sep 18, 2020
Messages
361
Reaction score
282
Location
Michigan
Vehicles
2021 F150 Limited PowerBoost Smoked Quartz
Occupation
Gainfully Retired
So I went for 3-4 weeks without the dash randomly rebooting, configurable gauges stay put, and My View settings as well.

Then yesterday I had 4-6 random dash reboots while driving, lost all settings.

Very frustrating.
 

Smitdog

Well-known member
First Name
Bill
Joined
Sep 18, 2020
Messages
361
Reaction score
282
Location
Michigan
Vehicles
2021 F150 Limited PowerBoost Smoked Quartz
Occupation
Gainfully Retired
So I went for 3-4 weeks without the dash randomly rebooting, configurable gauges stay put, and My View settings as well.

Then yesterday I had 4-6 random dash reboots while driving, lost all settings.

Very frustrating.
Yesterday again, started truck, left the house, and dash rebooted 3 times within the first 3 minutes of driving.

Weird and annoying!

And I have yet to be notified of any OTA updates (build date was end of February).
 

gb7FRz26

Member
First Name
Chris
Joined
Aug 23, 2021
Messages
5
Reaction score
4
Location
North Texas
Vehicles
2021 F150 XLT SuperCrew Short Bed, 2010 Prius
Smitdog I had a similar reboot last week. Had driven somewhere, shut off truck & got out. Few minutes later got back in, depressed brake, pushed start button. It started, but then I got a warning that collision something was unavailable, and I think it warned about reverse camera unavailable. The radio screen stayed black, not even the Ford logo. I was a little worried about driving it but after a couple minutes the radio came alive with the Ford logo then everything seemed normal. I was on 1.6.0 before, and was on 1.6.0 after. Felt like a software update got pushed. For at least 5 days after that though, the turbo gauge stayed put! I was like "Yay they fixed it!". Then it went back and has been reverting almost every time I drive again.

Oh and I got the weird Chinese characters again this morning, so I played with it for a while - Waze was up on the Sync4 display, routing to home. It went away when I selected End Drive in Waze from the radio screen. What replaced it was the screen I had prior, fuel economy. Didn't have to disconnect my phone.

1.jpg


2.jpg
 
Advertisement

 
Advertisement
Top